• Pohanková kaše s ovocem

    8. mayo 2019 I 2 comentarios
    pohanková kaše s ovocem
    Ingredience (pro 1 osobu):
    • 70 g pohanky lámanky (té světlé, tj. mechanicky zbavené slupek)
    • asi 150 ml vody, kravského mléka nebo kokosového (rýžového, ovesného „mléka“)
    • špetka soli
    • trošku mleté cejlonské (pravé) skořice
    • máslo
    • med nebo javorový sirup, případně můžu osladit datlemi (asi 8-10 ks)
    • vlašské ořechy
    • banán
    • švestky
    Postup:

    Pohanku připravuji následujícím šetrným způsobem, abych zachovala větší množství rutinu a vitamínů, které se jinak delším varem ničí. Pohanku propláchnu vodou, zaliju uvedeným množstvím osolené vody nebo mléka a dám vařit. Jakmile dosáhne bodu varu, hrnec s pohankou odstavím, zabalím do utěrky a nechám 30–40 min „dojít“ pod peřinou. Zrníčka pohanky vstřebají tekutiny a do hotové teplé kaše vmíchám skořici, ořechy, osladím medem nebo javorovým sirupem (případně datlemi), omastím kouskem másla a navrch dám banán a švestky, případně jiné měkké ovoce.

    Rychlejší příprava pohanky má tu nevýhodu, že při vaření se ničí vitamíny a další prospěšné látky. Ale kdo by měl naspěch, tak: Pohanku s vodou nebo mlékem přivedu k varu, pak zmírním teplotu a vařím do změknutí. Do doby, než se začne vařit, pohanku hlídám, protože při varu vzkypí a mohla by nám „utéct“ z hrnce.

    5/5 - (3 votos)

    2 opiniones en “Pohanková kaše s ovocem”

    1. Iva Benešová dice:

      Ahoj, nezkusili jste pohanku propláchnout, nasypat do termovky (s širším hrdlem), zalít celou vroucí vodou, mlékem, uzavřít a nechat do rána? «Vařila» jsem tak i celou neloupanou pšenici a ráno byla krásně měkká.

      1. ZitZivot dice:

        Ivi, moc děkujeme za tip. Určitě vyzkoušíme!

    Deja una respuesta

    Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

    Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.