Pohanková kaše s ovocem
8. mayo 2019 I 2 comentarios
Ingredience (pro 1 osobu):
- 70 g pohanky lámanky (té světlé, tj. mechanicky zbavené slupek)
- asi 150 ml vody, kravského mléka nebo kokosového (rýžového, ovesného „mléka“)
- špetka soli
- trošku mleté cejlonské (pravé) skořice
- máslo
- med nebo javorový sirup, případně můžu osladit datlemi (asi 8-10 ks)
- vlašské ořechy
- banán
- švestky
Postup:
Pohanku připravuji následujícím šetrným způsobem, abych zachovala větší množství rutinu a vitamínů, které se jinak delším varem ničí. Pohanku propláchnu vodou, zaliju uvedeným množstvím osolené vody nebo mléka a dám vařit. Jakmile dosáhne bodu varu, hrnec s pohankou odstavím, zabalím do utěrky a nechám 30–40 min „dojít“ pod peřinou. Zrníčka pohanky vstřebají tekutiny a do hotové teplé kaše vmíchám skořici, ořechy, osladím medem nebo javorovým sirupem (případně datlemi), omastím kouskem másla a navrch dám banán a švestky, případně jiné měkké ovoce.
Rychlejší příprava pohanky má tu nevýhodu, že při vaření se ničí vitamíny a další prospěšné látky. Ale kdo by měl naspěch, tak: Pohanku s vodou nebo mlékem přivedu k varu, pak zmírním teplotu a vařím do změknutí. Do doby, než se začne vařit, pohanku hlídám, protože při varu vzkypí a mohla by nám „utéct“ z hrnce.
Ahoj, nezkusili jste pohanku propláchnout, nasypat do termovky (s širším hrdlem), zalít celou vroucí vodou, mlékem, uzavřít a nechat do rána? «Vařila» jsem tak i celou neloupanou pšenici a ráno byla krásně měkká.
Ivi, moc děkujeme za tip. Určitě vyzkoušíme!