Kropsoupča
17. abril 2019 I No hay comentarios
Ingredience:
Polévka:
- 2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 800 ml rajčat z plechovky bez slupky, celá nebo krájená a nebo 0,75 kg čerstvých, zralých rajčat
- 1 palička česneku nakrájená na jemno (nebo 1 vrchovatá lžíce sušeného česnekového prášku)
- 1 mrkev nakrájená na kolečka
- 1 kořenová petržel nakrájená na tenká kolečka
- 1 cibule nasekaná na hrubo
- čerstvý zázvor nastrouhaný na jemno (zázvor velikosti palce)
- 2 bobkové listy; sůl
→ všechny ingredience povaříme
Ryby a dary moře:
- 1 filet z lososa
- 1 filet z tresky
- (krevety, případně další dary moře podle chuti a možností)
- sůl
- 2 lžíce octa
→ uvaříme zvlášť v malém množství vody
Na dochucení:
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- kari pasta (případně chilli)
- 4 utřené stroužky česneku
- citron
- římský kmín
- sůl, pepř
Obloha:
- barevné papriky, řapíkatý celer, cuketa, pórek, zelená cibulová nať, petrželová nať, kolečka osmažené mrkve, řeřicha, čerstvá majoránka, koriandr, zakysaná smetana, sýr,…
- lžíce másla (na orestování)
Příloha:
- rýže nebo chléb
Postup:
Zvlášť povařím zeleninu (polévka) a zvlášť povařím v malém množství osolené vody s 2 lžícemi octa mořské ryby, případně další dary moře (množství a rozličnost druhů podle obliby). Ryby vařím velmi krátce (od bodu varu povařím jen 3 minuty ) a poté maso vyjmu a nechám prozatím stranou. Pokud se rozhodnu pro kalamáry nebo jiné mořské plody, ty vařím jen 1 minutu a rychle zchladím (jinak ztvrdnou a zgumovatí).
Než se polévka uvaří, připravím si zeleninu na oblohu: nakrájím papriky všech barev, řapíkatý celer, cuketu, pórek, případně další zeleninu podle chuti. Na jednu porci počítám s velkou hrstí na hrubo nakrájené zeleniny. Zeleninu asi 2 minuty orestuji na pánvi se lžící rozpuštěného másla, pak přidám 6 lžic vývaru a krátce podusím.
Jakmile je zelenina v polévce měkká, ochutím ji trochou římského kmínu, plechovkou kokosového mléka a šťávou z ½ citronu. Chuť jídla zvýrazním kari pastou nebo chilli a 4 stroužky utřeného česneku. Nakonec do polévky přidám zvlášť uvařené mořské plody a kusy vykostěné ryby; případně ještě dochutím. Maximálně 2 minuty celou směs prohřeju a můžu podávat.
Do hlubokého talíře dám hrst dušené zeleniny (obloha), kterou zaliju zeleninovým vývarem s mořskými plody a kusy ryby. Doprostřed Kropsoupči dám lžíci zakysané smetany a ozdobím natí petržele a koriandru nebo řeřichy.
Jako příloha se mi osvědčil chléb nebo rýže, kterou podávám v misce zvlášť.
O tento recept se s námi podělil náš kamarád Kropenka. Děkujeme!