• Kropsoupča

    17. dubna 2019 I Žádné komentáře
    kropsoupča
    Ingredience:

    Polévka:

    • 2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
    • 800 ml rajčat z plechovky bez slupky, celá nebo krájená a nebo 0,75 kg čerstvých, zralých rajčat
    • 1 palička česneku nakrájená na jemno (nebo 1 vrchovatá lžíce sušeného česnekového prášku)
    • 1 mrkev nakrájená na kolečka
    • 1 kořenová petržel nakrájená na tenká kolečka
    • 1 cibule nasekaná na hrubo
    • čerstvý zázvor nastrouhaný na jemno (zázvor velikosti palce)
    • 2 bobkové listy; sůl
      → všechny ingredience povaříme

    Ryby a dary moře:

    • 1 filet z lososa
    • 1 filet z tresky
    • (krevety, případně další dary moře podle chuti a možností)
    • sůl
    • 2 lžíce octa
      → uvaříme zvlášť v malém množství vody

    Na dochucení:

    • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
    • kari pasta (případně chilli)
    • 4 utřené stroužky česneku
    • citron
    • římský kmín
    • sůl, pepř

    Obloha:

    • barevné papriky, řapíkatý celer, cuketa, pórek, zelená cibulová nať, petrželová nať, kolečka osmažené mrkve, řeřicha, čerstvá majoránka, koriandr, zakysaná smetana, sýr,…
    • lžíce másla (na orestování)

    Příloha:

    • rýže nebo chléb
    Postup:

    Zvlášť povařím zeleninu (polévka) a zvlášť povařím v malém množství osolené vody s 2 lžícemi octa mořské ryby, případně další dary moře (množství a rozličnost druhů podle obliby). Ryby vařím velmi krátce (od bodu varu povařím jen 3 minuty ) a poté maso vyjmu a nechám prozatím stranou. Pokud se rozhodnu pro kalamáry nebo jiné mořské plody, ty vařím jen 1 minutu a rychle zchladím (jinak ztvrdnou a zgumovatí).

    Než se polévka uvaří, připravím si zeleninu na oblohu: nakrájím papriky všech barev, řapíkatý celer, cuketu, pórek, případně další zeleninu podle chuti. Na jednu porci počítám s velkou hrstí na hrubo nakrájené zeleniny. Zeleninu asi 2 minuty orestuji na pánvi se lžící rozpuštěného másla, pak přidám 6 lžic vývaru a krátce podusím.

    Jakmile je zelenina v polévce měkká, ochutím ji trochou římského kmínu, plechovkou kokosového mléka a šťávou z ½ citronu. Chuť jídla zvýrazním kari pastou nebo chilli a 4 stroužky utřeného česneku. Nakonec do polévky přidám zvlášť uvařené mořské plody a kusy vykostěné ryby; případně ještě dochutím. Maximálně 2 minuty celou směs prohřeju a můžu podávat.

    Do hlubokého talíře dám hrst dušené zeleniny (obloha), kterou zaliju zeleninovým vývarem s mořskými plody a kusy ryby. Doprostřed Kropsoupči dám lžíci zakysané smetany a ozdobím natí petržele a koriandru nebo řeřichy.

    Jako příloha se mi osvědčil chléb nebo rýže, kterou podávám v misce zvlášť.

    O tento recept se s námi podělil náš kamarád Kropenka. Děkujeme!

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..