Konfitovaná kachna
11. septiembre 2019 I No hay comentarios
Ingredience (pro 4 osoby):
- 4 kachní stehna nebo prsa
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku kmínu
- ¾ kg fazolových lusků
- 1 střední pórek
- 3 ks jarní cibulky s natí
- 300 g květáku
- asi 1 dcl mléka
- kousek másla
- pepř
Postup:
Stehna nebo prsa omyju pod studenou vodou, osuším papírovou utěrkou, ze všech stran osolím a posypu kmínem. Připravené maso vložím do pekáčku (používám mísu z jenského skla) a přiklopím víko.
Mísu vložím do dolní třetiny trouby, kterou nastavím na 130⁰C a 4 hodiny (klidně i déle) si jich ani nevšimnu (neotvírat troubu ani nenadzvedávat víko!). Vypeče se spousta sádla, ve kterém maso krásně změkne. Pak vyndám mísu z trouby a odeberu sádlo. Zvýším teplotu trouby na 220⁰C a vložím odkrytou mísu s masem zpět. Zprudka peču, dokud se kůže nezbarví do požadovaného odstínu.
Kdo má rád, zahustí výpek a maso podává s knedlíkem a se zelím. Já volím dietnější (a rychlejší) variantu přílohy:
- květákové pyré: květák rozeberu na menší růžičky, které uvařím v osolené vodě. Když je květák měkký, sliju vodu. Postupně přilévám horké mléko a tyčovým mixérem květák rozmixuju dohladka. Přidám kousek másla a dochutím solí a pepřem.
- fazolové lusky: na pánvi na sádle z výpeku (asi 2 lžících) osmažím kroužky pórku, přidám fazolové lusky, které jsem předtím krátce nechala změknout na pařáčku, lehce osolím a nakonec vmíchám pokrájenou cibulku.