• Konfitovaná kachna

    11. září 2019 I Žádné komentáře
    konfitovaná kachna
    Ingredience (pro 4 osoby):
    • 4 kachní stehna nebo prsa
    • 1 lžičku soli
    • 1 lžičku kmínu
    • ¾ kg fazolových lusků
    • 1 střední pórek
    • 3 ks jarní cibulky s natí
    • 300 g květáku
    • asi 1 dcl mléka
    • kousek másla
    • pepř
    Postup:

    Stehna nebo prsa omyju pod studenou vodou, osuším papírovou utěrkou, ze všech stran osolím a posypu kmínem. Připravené maso vložím do pekáčku (používám mísu z jenského skla) a přiklopím víko.

    Mísu vložím do dolní třetiny trouby, kterou nastavím na 130⁰C a 4 hodiny (klidně i déle) si jich ani nevšimnu (neotvírat troubu ani nenadzvedávat víko!). Vypeče se spousta sádla, ve kterém maso krásně změkne. Pak vyndám mísu z trouby a odeberu sádlo. Zvýším teplotu trouby na 220⁰C a vložím odkrytou mísu s masem zpět. Zprudka peču, dokud se kůže nezbarví do požadovaného odstínu.

    Kdo má rád, zahustí výpek a maso podává s knedlíkem a se zelím. Já volím dietnější (a rychlejší) variantu přílohy:

    • květákové pyré: květák rozeberu na menší růžičky, které uvařím v osolené vodě. Když je květák měkký, sliju vodu. Postupně přilévám horké mléko a tyčovým mixérem květák rozmixuju dohladka. Přidám kousek másla a dochutím solí a pepřem.
    • fazolové lusky: na pánvi na sádle z výpeku (asi 2 lžících) osmažím kroužky pórku, přidám fazolové lusky, které jsem předtím krátce nechala změknout na pařáčku, lehce osolím a nakonec vmíchám pokrájenou cibulku.
    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..