Kešu kaše
3. octubre 2018 I No hay comentarios
Ingredience:
- 50 g kešu natural
- 200 ml kokosového mléka (lze použít i mandlové, rýžové,…)
- 6 – 8 ks datlí (místo datlí lze přisladit medem, stévií nebo cukrem)
- 1 lžíce másla (používám rakouské Lacto free máslo – k dostání v síti Albert, ale lze omastit jakýmkoliv jiným, třeba Ghí)
- na ozdobu – máta, skořice mletá, nastrouhaná čokoláda, kakao, případně jiný „posyp“
Postup:
Kešu a datle (každé zvlášť) namočím přes noc, nebo aspoň na 2 hodiny, do vody (lépe se pak rozmixují). Datle používám místo sladidla, je tedy možné místo nich kaši přisladit medem nebo cukrem, příp. stévií. Z kešu pak sliju vodu, propláchnu je pod tekoucí vodou a okapané spolu s kokosovým mlékem do hladka rozmixuju (datle umixuju zvlášť, anebo je mohu rozvařit v trošce vody).
Hladkou směs naliju do kastrolku nebo malé pánvičky a na střední teplotě ji za stálého míchání přivedu k varu. Jakmile začne probublávat, bude houstnout. Datle vmíchám do kaše, a lehce provařím. Požadované hustoty docílím délkou varu nebo naopak přidáním mléka. Vařím jen do požadovaného zhoustnutí.
Hotovou kešu kaši případně dosladím a naliju na talířek. Pokapu rozpuštěným máslem, posypu skořicí, ozdobím mátou.
Kreativitě se meze nekladou. Možnou alternativou je kešu nahradit oloupanými mandlemi a slunečnicovými semínky (35 g / 15 g). Kaše je také velmi chutná, i když já mám slabost pro tu z kešu.