• Kaštanová polévka

    5. června 2019 I Žádné komentáře
    kaštanová polévka
    Ingredience (pro 6 osob):
    • 2 lžíce másla
    • 2 šalotky nebo kousek pórku
    • 2 větší mrkve
    • 1 kořenová petržel
    • 2 řapíky celeru
    • 1,5 l vývaru nebo vody
    • 700 g kaštanového pyré (nebo 1 kg jedlých kaštanů na přípravu vlastního pyré)
    • 1 dcl portského vína (není podmínkou)
    • mořská sůl
    • čerstvě mletý pepř, bobkový list, majoránka
    • nastrouhaný zázvor
    • nať hladké petržele nebo koriandru
    Postup:

    Domácí kaštanové pyré:
    Předehřeju troubu na 230 °C. Ostrým nožem udělám na každém kaštanu dva zářezy křížem, dám je v jedné vrstvě na plech, podliju asi 200 ml vody a peču 10 minut. Pak vyjmu plech z trouby a jakmile kaštany nebudou příliš horké, aby se daly držet v ruce, vyloupu je z vnějšího obalu tak, aby mi zůstala jen světlá část. Takto vyloupané kaštany s trochou vody rozmixuju na hladké pyré (používám mixér Nutribulet). Vody dám jen tolik, aby bylo možné kaštany rozmixovat.

    Polévka:
    Šalotku jemně nakrájím a na másle ji orestuju ve větším hrnci. Přidám očištěnou a na menší kousky pokrájenou mrkev, petržel a řapíkatý celer a 5-10 minut podusím. Zeleninu zaliju vývarem a pod pokličkou jemně vařím 20 minut. Pak přidám kaštanové pyré, bobkový list, majoránku, nastrouhaný zázvor a povařím ještě další 3 minuty. Nakonec vše rozmixuju pomocí tyčového mixéru, přidám portské víno (i bez něj je polévka výborná, ovšem s portským je top), dochutím solí a pepřem; ozdobím zelenou natí.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..