Kaštanová polévka
5. junio 2019 I No hay comentarios
Ingredience (pro 6 osob):
- 2 lžíce másla
- 2 šalotky nebo kousek pórku
- 2 větší mrkve
- 1 kořenová petržel
- 2 řapíky celeru
- 1,5 l vývaru nebo vody
- 700 g kaštanového pyré (nebo 1 kg jedlých kaštanů na přípravu vlastního pyré)
- 1 dcl portského vína (není podmínkou)
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř, bobkový list, majoránka
- nastrouhaný zázvor
- nať hladké petržele nebo koriandru
Postup:
Domácí kaštanové pyré:
Předehřeju troubu na 230 °C. Ostrým nožem udělám na každém kaštanu dva zářezy křížem, dám je v jedné vrstvě na plech, podliju asi 200 ml vody a peču 10 minut. Pak vyjmu plech z trouby a jakmile kaštany nebudou příliš horké, aby se daly držet v ruce, vyloupu je z vnějšího obalu tak, aby mi zůstala jen světlá část. Takto vyloupané kaštany s trochou vody rozmixuju na hladké pyré (používám mixér Nutribulet). Vody dám jen tolik, aby bylo možné kaštany rozmixovat.
Polévka:
Šalotku jemně nakrájím a na másle ji orestuju ve větším hrnci. Přidám očištěnou a na menší kousky pokrájenou mrkev, petržel a řapíkatý celer a 5-10 minut podusím. Zeleninu zaliju vývarem a pod pokličkou jemně vařím 20 minut. Pak přidám kaštanové pyré, bobkový list, majoránku, nastrouhaný zázvor a povařím ještě další 3 minuty. Nakonec vše rozmixuju pomocí tyčového mixéru, přidám portské víno (i bez něj je polévka výborná, ovšem s portským je top), dochutím solí a pepřem; ozdobím zelenou natí.