Hummus se zeleninou
9. mayo 2018 I No hay comentarios
Ingredience (pro 3 osoby):
- 150 g suché cizrny přes noc namočené do studené vody
- 3 lžičky tahini (sezamová pasta, lze koupit ve zdravé výživě)
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1-2 lžíce citrónové nebo limetkové šťávy
- lze přidat i stroužek prolisovaného česneku
- sůl
- zelený koriandr nebo petržel na ozdobu
- zeleninová obloha – mrkev, řapíkatý celer, cuketa, pak choi nebo ledový salát
Postup:
Namočenou cizrnu druhý den sliju a vařím, dokud není měkká (měla jsem ji namočenou skoro 24 hodin, uvařená pak byla za necelou hodinu). Uvařenou scedím a nechám úplně vychladnout. Cizrnu rozmixuju s trochou vody na jemnou kaši. Přidám citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín a sůl. Znovu promixuju (podle potřeby přiliju studenou vodu).
Před podáváním posypu zeleným koriandrem nebo petrželí a zakápnu olivovým olejem.
Zeleninu nakrájím na hranolky, kterými pak hummus nabírám. Jednodušší, rychlejší a také chutnou variantou je použití naložené cizrny ve skle (např. Alnatura v DM drogerii). Při použití jedné sklenice cizrny vycházejí 2 porce hummusu.