• Hummus se zeleninou

    9. května 2018 I Žádné komentáře
    hummus se zeleninou
    Ingredience (pro 3 osoby):
    • 150 g suché cizrny přes noc namočené do studené vody
    • 3 lžičky tahini (sezamová pasta, lze koupit ve zdravé výživě)
    • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
    • 1/2 lžičky římského kmínu
    • 1-2 lžíce citrónové nebo limetkové šťávy
    • lze přidat i stroužek prolisovaného česneku
    • sůl
    • zelený koriandr nebo petržel na ozdobu
    • zeleninová obloha – mrkev, řapíkatý celer, cuketa, pak choi nebo ledový salát
    Postup:

    Namočenou cizrnu druhý den sliju a vařím, dokud není měkká (měla jsem ji namočenou skoro 24 hodin, uvařená pak byla za necelou hodinu). Uvařenou scedím a nechám úplně vychladnout. Cizrnu rozmixuju s trochou vody na jemnou kaši. Přidám citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín a sůl. Znovu promixuju (podle potřeby přiliju studenou vodu).
    Před podáváním posypu zeleným koriandrem nebo petrželí a zakápnu olivovým olejem.
    Zeleninu nakrájím na hranolky, kterými pak hummus nabírám. Jednodušší, rychlejší a také chutnou variantou je použití naložené cizrny ve skle (např. Alnatura v DM drogerii). Při použití jedné sklenice cizrny vycházejí 2 porce hummusu.