• Domácí maki sushi

    26. prosince 2018 I Žádné komentáře
    domácí maki sushi
    Ingredience:
    • 2 šálky (po 180 ml) sushi rýže
    • 2,5 lžíce 10% rýžového octa (nebo 3 lžíce 8%)
    • 2 lžíce cukru krupice
    • 1 lžička soli
    • asi 8 plátků mořské řasy Nori
    • sojová omáčka
    • wasabi
    • nakládané plátky zázvoru
    • maki náplň – losos, krabí tyčinky, tuňák, avokádo, vejce, okurek, mango,…
    • bambusová podložka nebo pečicí papír
    Postup:

    Hrnec na rýži vymažu máslem, aby se rýže nepřipekla. Ve studené vodě důkladně properu 2 šálky rýže, kterou dám do hrnce společně s 2,5 hrnky vody a prudce uvedu do varu. Poté pozvolna vařím 15 minut. Pokličku mám na hrnci po celou dobu vaření a nenadzvedávám ji. Rýži v této fázi nesolím! Po uplynutí 15 minut hrnec odstavím, mezi něj a pokličku vložím utěrku a rýži nechám ještě 20 minut odpočívat.

    Mezitím si připravím směs rýžového octa na dochucení: 2,5 lžíce 10% octa (případně jiné množství v závislosti na koncentraci octa), 2 lžíce cukru krupice a 1 čajovou lžičku soli. Vše zahřeju na plotně, ideálně ve vodní lázni, aby se ingredience rozpustily a spojily. Poté odstavím a nechám lehce zchladnout.

    Hotovou rýži vyklopím do dřevěné nebo skleněné misky (nepoužívám kovové nádoby) a lehce do ní vmíchám připravenou směs rýžového octa. Rýži spíše převracím, aby se neporušila struktura zrnek. Správně připravená rýže na sushi má být lepkavá a držet tvar.

    Na stůl si připravím misku s vodou, do které přidám trochu rýžového octa. Používám ji na oplach rukou, aby se rýže nelepila, ale zároveň je také dezinfekčním prostředkem. Na bambusovou podložku (nebo na pečicí papír) položím plátek mořské řasy Nori (tou lesklejší stranou dolů). Na matnější stranu řasy nanesu tenkou vrstvu vychladlé rýže až k okrajům, pouze na vzdáleném okraji (z mého pohledu) nechám kvůli slepení asi 1,5 cm prázdný pruh.

    Nanesená vrstva rýže by měla být souvislá a asi 0,5 cm silná. Na kraj blíže k sobě umístím na rýži zvolené ingredience a pomalu začínám rolovat (s citem, ale pevně utahuju). Dávám pozor, aby řasa nepraskala. Prázdný konec řasy namočím a dokončím tvar. Výsledkem by měla být pevná rolka. Stejným způsobem postupuju, dokud mi stačí ingredience.

    Hotové rolky pak nechám 15 minut v chladničce odpočinout, aby řasa do sebe natáhla vlhkost z rýže a lépe se krájela. Odřežu okraje a nakrájím rolky na 2 cm široké kousky.

    Sushi je nejlepší čerstvé, namáčené do japonské sojové omáčky Kikkoman s rozmíchaným wasabi. Jednotlivá sousta maki sushi při jídle prokládám kousky nakládaného zázvoru, který neutralizuje chuťové buňky a my si tak můžeme sushi lépe vychutnat.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..