Čočkový salát
15. julio 2020 I No hay comentarios
Ingredience (pro 4 osoby):
- 250 g fermentované čočky (použila jsem belugu, ale není to podmínkou)
- 1 ks avokáda
- 2 středně velká jablka
- 3 ks vařené červené řepy
- 1 ks jarní cibulky i s natí (nebo zelená část pórku, případně pažitka)
- kopr podle chuti (nemusí být)
- jablečný ocet a voda k fermentaci čočky
Zálivka:
- 5 lžic avokádového oleje (použila jsem sezamový a taky to jde ☺)
- pepř (použila jsem čtyřbarevný v mlýnku)
- sůl
- šťáva z ½ citronu
Postup:
Fermentovanou čočku musím připravit předem: do misky dám čočku a na 24 hodin ponořím do nálevu (1 díl jablečného octa + 5 dílů vody), přikryju talířem, aby k ní nepronikalo světlo. Druhý den nakrájím avokádo, jablka, řepu, nať, sliju nálev z čočky, tu pak vmíchám do směsi, přidám zálivku a lehce promíchám. Dochutím, případně dosladím (pokud jsou jablka a řepa sladké, tak není potřeba). Pro pořádek a klid v duši dodávám, že inspirací pro tento salát byl pořad Kluci v akci.
Podávám s kvalitním pečivem.