• Čočko-cizrnový dal

    29. ledna 2020 I Žádné komentáře
    čočko-cizrnový dal
    Ingredience (pro 2 osoby):
    • 100 g červené čočky
    • 1 sklenice cizrny (350 g); kupuji v DM drogerii
    • 1-2 ks kořenové petržele
    • 1 plechovka loupaných rajčat (400 g)
    • 1 větší cibule nadrobno nakrájená
    • 2-3 stroužky nastrouhaného česneku
    • 3-4 cm najemno nastrouhaného kořene zázvoru
    • 1 lžíce vegety nebo 1 kostka zeleninového bujónu
    • 1 lžička mletého koriandru
    • 1 lžička drceného římského kmínu
    • 1 lžíce mleté kurkumy
    • 1 lžička mleté sladké papriky
    • ¼ lžičky mletého cayenského pepře
    • 100 g mraženého listového špenátu
    • sůl
    • 1 lžička cukru
    • 3 lžíce oleje
    • 1 lžíce másla
    • ozdoba: lístky koriandru
    • příloha: indické placky čapátí, rýže (basmati, jasmínová), chléb
    Postup:

    Čočku propláchnu ve studené vodě a namočím asi na hodinu (změkne a je pak hned hotová). Z mrazáku vyndám špenát, aby zatím povolil. Připravím si všechny ingredience – oloupu a nastrouhám zázvor, česnek, nadrobno nakrájím cibuli a petržel.

    Přílohovou rýži propláchnu a dám vařit. Zpravidla dávám na 1 šálek rýže 1 ½ šálku vody, záleží na druhu rýže. Osolím. (mohu přidat cca 3-4 ks hřebíčku)

    Na velké pánvi rozehřeju olej s máslem, poté nechám lehce zkaramelizovat cukr, přidám mletý koriandr, cibuli, petržel, římský kmín, kurkumu a asi 3 minuty za stálého promíchávání smažím.

    Pánev na chvilku odstavím a do směsi přidám mletou papriku a nastrouhaný (nebo utřený) česnek, promíchám, pak vrátím na plotýnku a přidám rajčata, čočku, ze které jsem předtím slila vodu, ve které byla namočena, špenát, bujón (příp. vegetu) a osolím. Směs přivedu k varu, pak snížím teplotu a nechám probublávat, dokud není petržel měkká. Občas promíchám.

    Nezapomenu sledovat na vedlejší plotýnce rýži, která by již měla být každou chvíli hotová.

    Poté ke směsi v pánvi přidám cizrnu i s nálevem, zázvor, pepř a v případě potřeby ještě dosolím. Promíchám a vařím už jen asi 5 minut.

    Podávám s rýží, plackami čapátí, případně s chlebem.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..