Čočko-cizrnový dal
29. enero 2020 I No hay comentarios
Ingredience (pro 2 osoby):
- 100 g červené čočky
- 1 sklenice cizrny (350 g); kupuji v DM drogerii
- 1-2 ks kořenové petržele
- 1 plechovka loupaných rajčat (400 g)
- 1 větší cibule nadrobno nakrájená
- 2-3 stroužky nastrouhaného česneku
- 3-4 cm najemno nastrouhaného kořene zázvoru
- 1 lžíce vegety nebo 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička drceného římského kmínu
- 1 lžíce mleté kurkumy
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ¼ lžičky mletého cayenského pepře
- 100 g mraženého listového špenátu
- sůl
- 1 lžička cukru
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- ozdoba: lístky koriandru
- příloha: indické placky čapátí, rýže (basmati, jasmínová), chléb
Postup:
Čočku propláchnu ve studené vodě a namočím asi na hodinu (změkne a je pak hned hotová). Z mrazáku vyndám špenát, aby zatím povolil. Připravím si všechny ingredience – oloupu a nastrouhám zázvor, česnek, nadrobno nakrájím cibuli a petržel.
Přílohovou rýži propláchnu a dám vařit. Zpravidla dávám na 1 šálek rýže 1 ½ šálku vody, záleží na druhu rýže. Osolím. (mohu přidat cca 3-4 ks hřebíčku)
Na velké pánvi rozehřeju olej s máslem, poté nechám lehce zkaramelizovat cukr, přidám mletý koriandr, cibuli, petržel, římský kmín, kurkumu a asi 3 minuty za stálého promíchávání smažím.
Pánev na chvilku odstavím a do směsi přidám mletou papriku a nastrouhaný (nebo utřený) česnek, promíchám, pak vrátím na plotýnku a přidám rajčata, čočku, ze které jsem předtím slila vodu, ve které byla namočena, špenát, bujón (příp. vegetu) a osolím. Směs přivedu k varu, pak snížím teplotu a nechám probublávat, dokud není petržel měkká. Občas promíchám.
Nezapomenu sledovat na vedlejší plotýnce rýži, která by již měla být každou chvíli hotová.
Poté ke směsi v pánvi přidám cizrnu i s nálevem, zázvor, pepř a v případě potřeby ještě dosolím. Promíchám a vařím už jen asi 5 minut.
Podávám s rýží, plackami čapátí, případně s chlebem.