Posílení imunity
1. agosto 2018 I I No hay comentariosOvoce a především zeleninu, které tvoří základ zdraví prospěšné stravy, v současné době jen stěží seženeme v potřebné kvalitě. Vlivem zhoršeného životního prostředí a nesprávným hospodařením, kdy půda nemá dostatek živin, dovážením potravin z velké dálky (bohužel i takových, které lze úspěšně vypěstovat v našem podnebí) a jejich dozráváním v umělé atmosféře, klesl obsah minerálů, vitamínů a jiných důležitých látek v nich obsažených sotva na třetinu.
Abychom tělu dodali dostatek potřebných látek, museli bychom konzumovat minimálně trojnásobné množství těchto plodin. Těžko se tedy lze divit, proč mají lidé sníženou imunitu a trpí civilizačními chorobami. A co teprve používání chemických látek a vytváření geneticky modifikovaných odrůd, které ohrožují lidské zdraví!
Ano, je zde široká nabídka různých umělých doplňků stravy, která je podpořená masivní reklamou. Myslím, že v dnešní době už na tuto vábničku málokdo skočí. Také je potřeba mít na paměti, že oku lahodící plody na pultech hyper/super marketů nejsou zárukou kvality (spíše naopak).
Co tedy s tím? Protože nemám možnost si plodiny vypěstovat, nakupuji (v rámci možností) výpěstky od našich (seriózních) zemědělců. Tým ŽítŽivot rád zveřejní vaše dobré zkušenosti a tipy nejen o zemědělských produktech, ale i o kvalitních potravinových výrobcích. Jako „první vlaštovku” zde mohu doporučit mlékárnu a kozí farmu Krasolesí.
Doma si můžeme vypěstovat bylinky, které nejčastěji používáme k dochucení jídel, ale mnohem prospěšnější jsou pro nás divoké bylinky jako kopřiva, pampeliška, bršlice, sedmikráska nebo ptačinec. Tyto poklady plné vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek přidávám do salátů.
Minerály doplňuji také díky jedlé růžové himálajské krystalické soli (obsahuje až 84 minerálních látek a stopových prvků), kterou používám na solení jídel, ale také jí přisoluji vodu, kterou v průběhu dne popíjím. Vitamín C, který si organismus neumí vyrobit, doplňuji kyselinou L-askorbovou v prášku (100% vitamín C), která neobsahuje žádná barviva, sladidla, pojiva apod.
Tělo přirozeně obohatím o vitamíny, minerály a enzymy díky kvašené zelenině (pickles). Je dobře stravitelná, upravuje střevní mikroflóru, neboť obsahuje probiotika, podporuje trávení a posiluje tělesnou imunitu. Výhodou je, že pickles je „zralé“ ke konzumaci za 3-4 dny, a jeho příprava není vůbec nic složitého.
Příčinou mnoha zdravotních potíží a onemocnění je překyselení organismu. Správným stravováním toto riziko minimalizujeme, ale protože těžko ovlivníme další jevy, které acidózu způsobují (sedavý způsob života, stres, znečištěné prostředí), je potřeba zajišťovat správnou zásadito-kyselou rovnováhu v organismu.
Když si vzpomenu (párkrát za měsíc), zjistím pomocí lakmusového papírku hodnotu z ranní moči. Pokud je hodnota (naměřená z moči, u slin je to trochu jiné) nižší než 6 pH, přidám do sklenice vody ½ lžičky jedlé sody; během dne vypiju 1-2 sklenice (jejich počet odpovídá aktuálně naměřené hodnotě pH) a další den ráno hodnotu pH ověřím. Mám zkušenost, že jedlá soda spolehlivě pomůže (a navíc finančně nijak nezatíží).
Naše tělo na vyrovnávání dopadů nepříznivých vlivů způsobených zhoršeným životním prostředím, všudypřítomným stresem, zářením, elektrosmogem a jinými důsledky lidské činnosti spotřebuje velké množství minerálů, vitamínů a dalších důležitých látek. Zároveň, jak již bylo zmíněno, ovoce a zelenina v současnosti obsahují pouhou ⅓ prospěšných látek než dřív. Proto je tak důležitá péče o vlastní zdraví.
Doplnění potřebných živin, dostatečný spánek a zdravý pohyb na čerstvém vzduchu jsou předpokladem pro harmonii našeho těla, odbourání únavy a jsou prevencí proti nemocem. Ohleduplnost, péče a zodpovědný přístup ke zdraví se nám určitě vyplatí!