• Jsme to, co jíme

    9. května 2018 I I Žádné komentáře

    Těchto pár slov nadpisu v sobě zahrnuje celou filozofii správné výživy těla. Tím, jak jsem se začala čím dál víc otevírat komunikaci s vlastním tělem a učila jsem se porozumět jeho signálům, měnily se i moje chutě a styl stravování. Tělo si prostě řeklo samo, co potřebuje. Proto jsem si začala víc všímat nejen signálů těla, ale také kvality, druhů a množství potravin, kterými jej živím. Rozhodnout se konzumovat zdravé potraviny nestačí, je potřeba ještě sehnat ty kvalitní. To je, myslím, problém většiny z nás, kterým není jedno, co jedí. (Uvítám, když se podělíte o své tipy, kam pro kvalitní potraviny, abychom si zde na ŽítŽivot mohli vzájemně vyměňovat zkušenosti).

    Mám ráda jídlo, miluju mlsat různé delikatesy a nikdy jsem to nijak zvlášť neřešila. Vyzkoušela jsem různé kuchyně českou, italskou, španělskou, belgickou, čínskou, indickou, vietnamskou… Ráda jsem si zašla na dobrý biftek, ochutnala vegetariánskou, veganskou, či raw stravu, šťávy…

    Vypozorovala jsem si, jak se každá strava v těle chová – po které brzy vyhládnu, po které je mi těžko, po které jsem unavená a po které naopak plná energie. Strava, kterou našemu tělu dáváme, je důležitější, než si vůbec připouštíme.

    V současné době mi nejvíc vyhovuje lehká strava, hodně ryb, zeleniny, luštěnin. „Tradiční“ přílohy (knedlíky, brambory) jsem zaměnila za zeleninu, omezila rýži a těstoviny a zároveň při výběru jídla po očku koukám na doporučené potraviny pro mou krevní skupinu. Klidně si dám i „ty nezdravé“, jen to není tak často. Jím třikrát denně, svačinky jsem vyškrtla. Jsem plná energie, hlad nemám, tělo, zdá se, je spokojeno. Velká většina lidí netrpí nadváhou kvůli přejídání, nadváha je problém ukládání energie do tuků, kdy si tělo vytváří zásoby na „horší časy“. Asi na tom něco bude…

    Zásadou je, do ničeho se nenutit. Zakázat si nějaká jídla a u jiných se naopak do konzumace nutit, nikam nevede. To je lepší si s chutí dát párek u stánku s rychlým občerstvením, než do sebe s odporem soukat nějaké tofu. Tělo není hloupé a pozná, co dělám dobrovolně a do čeho se naopak nutím. No a podle toho taky reaguje. Správnou volbou je kvalitní strava, na které si s radostí pochutnám (pro inspiraci tu na webu najdete i několik receptů).

    Samozřejmě důležitou součástí je pitný režim, o tom podrobněji v článku Voda – základ života. A proč vůbec o tom píšu? Protože vyvážená strava, vnitřní pohoda a zdravý pohyb jsou hlavní pilíře pro naše zdraví a radost v životě. Zkuste to. ?

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..